Green architecture projects

 
Contemporary and sustainable kitchen extension in Feckenham, Worcestershire

Private home, Feckenham

Extensions and remodelling

Located in a conservation area in the heart of Feckenham, Worcestershire, this home is set to be completely transformed. Drawing on the formal Georgian architecture and applying a modern twist, the project involves multiple extensions and a complete remodelling and refurbishment of the internal spaces. Simple yet robust materials, elevated by the highest-quality craftsmanship, will help this reinvigorated home to sit comfortably in the village setting.

Barn conversion and extension for an eco-tourism business promoting sustainable practices, connection with nature, and mental well-being.

Teamaker’s guesthouse, Latvia

Guesthouse and workshop

The brief for this project was to design a guest-house and workshop on the farm of a tea-producer in Latvia. Tapping into the eco-tourism industry, the farm will supplement its income by accommodating visitors who will be able to attend workshops where they will learn about the process of sustainably producing herbal teas. The site is currently occupied by a stone-walled barn, some of which is to be retained and re-used.

The proposal has been driven by a desire to create a backdrop against which guests can switch off from their hectic lives, and instead practice mindfulness, reconnect with nature and the environment, and reset. All designed with green architecture at the forefront.

Winner, Worcestershire Architecture Awards 2019.

Pause at Wyre Forest, Worcestershire
Bench designed and built in the Wyre Forest, Worcestershire as part of Studio in the Woods 2019
Fixing detail using sustainable natural materials: Oak slab-wood, which is generally considered a waste product, and biodegradable hemp string.

Pause, Wyre Forest, Worcestershire

Studio in the Woods 2019

Pause is a collaborative project completed as part of Studio in the Woods 2019, in the Wyre Forest. Created over two days as part of a team of twelve, including architects, landscape architects, students and designers, it is an installation designed around a central theme of waste.

Made from only waste oak slab-wood and hemp string, the installation captures the team’s initial encounter with the site; a strip of land bordering Ruskin Land and Forestry Commission Land, filled with hundreds of sapling oaks. It is a physical manifestation of the choreography of twelve individuals moving through, and pausing within the site. The rough-sawn oak strips weave through the saplings, guiding visitors and encouraging moments of pause and contemplation with places to lean, sit and perch.

Pause is made from waste materials, it is a place to waste away the hours, and over time it will waste away and become part of the forest floor.

Collaborators:

  • Zoë Berman, Berman Studio

  • Hannah, Durham, Cullinan Studio

  • Dr Carolina Vasilikou, Reading School of Architecture

  • Eve Bembo

  • Harry Conway, Associated Architects

  • Hugh Craft, Mole Architects

  • Simon Feather, Rance Brooke Smith Architects

  • Catherine Haigh, MUD Landscape

  • Alice Hamlin, Mole Architects

  • Unie Haran

  • Simon Hodgetts, Speller Metcalfe

Photo credits: Eve Bembo, Zoë Berman

Contemporary glass-box extension and crittall doors making a modern farmhouse with openings onto the garden

Private home, Rowington

Extensions and remodelling

Set in the heart of rural Warwickshire, this 18th century farmhouse was a rabbit warren of rooms. Through a series of low-key interventions, this scheme completely transforms it into a light-filled family home, whilst retaining all of the character that gives it its rustic charm.

With options for renewable heating, potential to upgrade insulation with natural, breathable materials, and space to work from home, this creative refurbishment will also ensure that this home provides its new owners with every opportunity to live a sustainable, healthy lifestyle.

Modern kitchen extension near Worcester, with Shou-sugi-ban cladding, and crittall windows and doors. The extension creates a light and airy kitchen, and a new biomass boiler ensures the house can be environmentally friendly.

Private home, Worcester

Extensions and remodelling

Located in a rural setting near Worcester, this project seeks to turn this semi-detached period property into a sustainable family home. The existing kitchen, which is dark and poorly organised, is completely re-worked to provide a light and airy living space that allows the owners - keen gardeners and nature enthusiasts - to take full advantage of their garden.

Internally the Japanese tradition of ‘kintsugi’ - the idea that things get better with age, and that repairs and imperfections add character and beauty - is to be adopted allowing the house’s natural ‘patina’ to be retained.

The site does not have access to mains gas, so the plans incorporate provisions to replace the existing oil-fired boiler with a biomass boiler located in a separate building. Biomass is a carbon-neutral energy source, can be sustainably sourced, and with the help of the government’s Renewable Heat Incentive, is a cost-effective solution.